Terengganu kekurangan penceramah mengisi keperluan 460 masjid

 

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Negeri Terengganu menghadapi kekurangan penceramah untuk menampung keperluan 460 buah masjid rasmi di negeri ini. Ini tidak termasuk penceramah diperlukan oleh surau-surau yang begitu banyak sekarang. Demikian dinyatakan oleh Haji Harun Taib, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Dakwah dan Pelaksanaan Syariah Negeri Terengganu dalam dailog dengan NGO di YPK di sini baru-baru ini.

Beliau menyebut untuk menggabungkan dua atau tiga buah masjid untuk ditugaskan kepada seorang penceramah. Bagaimana pun penceramah-penceramah itu belum lagi dapat memenuhi keperluan surau-surau. Mengenai masjid yang belum dapat dimasuki oleh penceramah kerajaan, Haji Harun berkata, betapa hakikat di Terengganu ada masjid yang dikuasai oleh orang PAS dan ada masjid yang dikuasai oleh UMNO.

Kerajaan tidak bermasalah menghantar penceramah ke masjid yang ramai terdiri dari orang PAS. Tetapi ada masalah bagi masjid yang ramai orang UMNO. Kerajaan hantar penceramah yang terdiri dari kakitangan kerajaan pun mereka tidak sedia mendengar. Mengenai kekosongan Jawatan Timbalan Pengarah Akadamik KUSZA, Haji Harun berkata, pihaknya sedang mencari seorang ahli akadamik yang sesuai.

Pihaknya bersetuju untuk mengosongkan jawatan itu untuk sementara sehingga terdapat calon yang sesuai, tetapi memberi jaminan kekosongan sementara itu tidak pula sampai menjejaskan prestasi akadamik kolej itu. Beliau menjelaskan betapa kerajaan baru mewarisi banyak masalah yang tidak selesai dari pentadbiran sebelumnya. Bagaimana pun kerajaan sekarang berusaha sedaya upaya untuk menyelesaikannya.

Dialog antara NGO dan ahli exco itu dihadiri sama oleh Haji Abu Bakar Chik, Haji Awang Jusuh, Encik Yahaya Ali dan Haji Abu Bakar Abdullah. Haji Abu Bakar Chik dalam ucapannya menyentuh betapa peranan NGO dalam masyarakat Islam tidak sama dengan NGO di barat. NGO dalam negara Islam banyak melaksanakan peranan fardhu kifayah.